Fra ulv til menneskets beste venn

Det hele startet for flere tusen år siden. Forskere har kommet fram til at tamhunden har aner fra 76000- 135000 år siden. De fleste av oss har lært at hunden stammer fra det dyret vi både elsker og hater, ulven. Det viser seg imidlertidig at de har en felles stamform som strekker seg tilbake 9000- 34000 år siden.Opphavet til disse slektningene ser ut til å være et stort hundedyr som levde over store deler av Europa og det lignet på ulven. Dette dyret er nå utdødd. I Australia har vi Dingoen som jeg har trodd ble utsatt av europeerne når de begynte å slå seg ned. Det er blitt funnet beinrester blant annet som kan fortelle oss at dingoen var der før britene kom med fangene sine.

Opprinnelig ble tamhunden venn med mennesket slik at de kunne jakte sammen. Sammen kunne de nedlegge bytte mye raskere enn hva de kunne gjøre alene. Hunden var også en god vokter. Tilbake til steinalderen ble hunder gravlagt med pomp og prakt, dette kan vise oss hvor nært båndet var.

Dagens hunder er stort sett rasehunder, og Kennel Klubben jobber mot friske og renrasede hunder. Det er ikke alle hunderaser som har samme formål i dag som det en gang var ment for. Ett eksempel på dette er retriever rasene med labrador og golden retriever i spissen. Disse er opprinnelig avlet opp som apporterende fuglehunder. I dag er disse stort sett familiehunder ellers blir de brukt til andre formål. Den rasen jeg har forelsket meg i, irsk setter, var for noen år siden sett som en «ødelagt» jakthund. Da den i stor grad ble avlet på grunn av utseende og ikke grunnet sine jakt egenskaper. Heldigvis for oss jegere var det noen som hadde tro på den som jakthund. Disse jobbet knallhardt for å få fram det beste i den. Min oppdretter, Elin Wittusen, blir av mange i fuglehundmiljøet sett på som rasens mor her i Norge. Ser man på stamtavlene til de fleste Irske Setterne, vil man nesten med sikkerhet finne en hund med kennelnavnet «US». Det gjør meg ekstra stolt når jeg tar på Stella markeringsdekkenet som det «US» Stella på.

Uansett om man velger å skaffe seg hund til jakt eller andre formål. Må man ikke glemme hvor hunden nedstammer fra.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s