Jakt som konkurranse 


 Foto: Internett 

I fuglehundsportens verden så er det mulig å få bedømt jaktegenskapene på hunden. Dette er det som blir kalt for jaktprøve. Det arrangeres mange prøver i vårt langstrakte land både på høsten og på vinteren. Du kan dele opp prøvene i 3 varianter: høyfjellsprøve, lavlandsprøve og skogsfuglprøve. De foregår på følgene måter:

Høyfjellsprøver: 

Her jaktes det på ryper. Denne er den mest vanligste prøveformen. Det er her det er flest deltagere, og det arrangeres prøver både på høsten og på vinteren.

Lavlandsprøver:

Prøvene arrangeres på øst-og vestlandet. Viltet som det jaktes på er stort sett fasan og rapphøns. I hovedsak er det utsatt vilt det er snakk om. Her konkurreres det i 3 klasser som på høyfjellsprøvene, UK, AK og VK.

Skogsfuglprøver:

Her er det mindre partier enn på de andre prøvene. Og det er kun AK hunder som får konkurrere. Det slippes kun en hund i hvert slipp. Prøvene arrangeres bare på høsten, og viltet som skal finnes er hovedsakelig storfugl og orrfugl. 

Det er kanskje en del som lurer på hva UK, AK og VK er? Det kan jeg forstå, så her vil jeg gi en liten intro på akkurat det. Vi kan begynne med UK.

UK: dette er en klasse for unghundene. De må være eldre enn 9 mnd, men yngre enn 24 mnd. Det er talentet til hunden som  er avgjørende her. Om hunden løper etter fuglen, er det ikke det som skal felle den i bedømmelsen. Om ikke hunden sekunderer partneren gjør heller ikke det all verden. På en jaktprøve vil hundene deles opp i partier. I UK og AK er det vanligst at det er 14 hunder på hvert parti. UK og AK hunder kan også gå på samme parti, men de går ikke mot hverandre.  

For å oppnå 1.UK må hunden ha toppscore i alle kategorier, den må også kunne vise at den kan reise fugl. 

Med kategorier mener jeg: Jaktlyst, fart, selvstendighet, søksbredde, reviering og samarbeid.

For å få 2.UK skal hunden vise at den er en veldig god hund. Her er det i midlertidig ikke noe krav at hunden skal vise reising av fugl.

For å få 3.UK er kravet at hunden skal fremstå som en god jakthund.

AK: denne klassen er for hunder over 24 mnd. Her bedømmes den ferdige hund. Så her er også kravene mye strengere enn i UK. Om hunden skal få premie i denne klassen, skal den være helt i ro under oppflukt og i skudd.

For å få 1.AK, må hunden være helt suveren på absolutt alle områder. Den skal også vise at den kan apportere, eller så må eier ha med eget apportbevis.

For å få 2.AK må hunden vise at den er en veldig god jakthund. Reising er dog ikke et krav. 

For å få 3.AK må hunden vise at den er en god jakthund.

I den siste klassen VK, som står for vinnerklassen. Må hundene ha oppnådd en 1.AK for å kunne delta.  Dette er en ren konkurranse klasse. Og hvis det er mange påmeldte så vil det bli arrangert semifinale og finale. 

Det arrangeres også en rekke høystatusløp i UK og i VK. I UK er nok Norsk Derby det mest prestisjefylte. Mens i VK arrangeres det blant annet NM i flere disipliner. Det deles også ut kongepokal under NM høst og NM vinter. 

Reklame

2 kommentarer Legg til din

 1. Caroline K sier:

  Spennende! Har sjæl ille lyst til å starte jaktprøve til høsten, men er litt pinglete, og så får vi vente til vi har apportbeviset i orden :p Masse lykke til!

  Liker

  1. Team Selmer sier:

   Er bare å hive seg ut i det 😀
   Er kjempemoro 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s